Söndag 13 oktober 2024 kl 12.00

Ebba Tulu Chala vann Hässelbyloppet 2023

2023-10-01 | Bengt Jansson

Ebba Tulu Chala från Keep UP RC vann Hässelbyloppet på 30.09. Han var 18 sekunder före tvåan Archibald Casteel från Spårvägen.

Starten för första startgruppen har precis skjutits iväg. Foto: Bengt Jansson

Chala och Casteel var båda med i den femmanna grupp som hade ledningen vid 5 km som passerades på 14,59. Då loppets andra halva, som är tuffare än den första, var sedan Chala starkast.

Ebba Tulu Chala kommer ursprungligen från Etiopien, men är idag svensk medborgare.

I början av juli var han tvåa på SM i halv maraton med tiden 1.06,29. I början av juni kom han på tionde plats i adidas Stockholm Marathon med 2.29.10.

21-årige talangen Yohannes Kiflay blev bäste Hässelbylöpare på tredje plats med tiden 30.33. Kiflay var i våras fyra på SM 10 km.

I damklassen segrade överraskande Ida Andersson från Solna på 35.10. Hon besegrade favoriten Lovisa Kissa från Uganda med 14 sekunder. Kissa har under den senaste månaden vunnit både Rambol Stockholm Halvmarathon och Lidingöloppets 15 km-klass.

Louise Wiker var bästa Hässelby-löpare på sjunde plats med 36.32. Louise var två sekunder före tidigare Hässelby-löparen Madeleine Larsson som numer representerar IKHP i Jönköping.

2 831 löpare – 1 740 män och 791 kvinnor fullföljde  Hässelby loppet som genomfördes i skönt höstväder.

Före Hässelbyloppet genomfördes Lilla Hässelbyloppet för pojkar och flickor 9-15 år gamla som sprang en 1,6 km lång bana. Tre hundra deltog i det loppet.

Flickor och pojkar i Lilla Hässelbyloppet spurtar mot mål inne på en soldränkt Hässelby IP.